Rechtbank Noord-Holland, 23 -2-2023 ECLI:NL:RBNHO:2023:953

Deze procedure ging over een in 2016 zonder vergunning gebouwde mantelzorgwoning in een aanbouw. Uit de uitspraak blijkt dat sinds de oprichting voortdurend over de mantelzorgwoning is geprocedeerd.

Sinds 2014 is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan een mantelzorgwoning vergunningvrij te bouwen. Er moet echter wel aan bepaalde eisen worden voldaan, zoals aan een maximaal te bebouwen oppervlakte van het erf.

In dit geval werd de zonder vergunning gebouwde mantelzorgwoning ondanks een te groot bebouwd oppervlak toch vergund (gelegaliseerd), tot het eindigen van de mantelzorg voor de man van een echtpaar.

Vervolgens werd de vrouw hulpbehoevend. Een nieuwe vergunning werd door de gemeente geweigerd, en de gemeente eiste verwijdering. De buren waren tegen de mantelzorgwoning in geweer gekomen, omdat zij minder zonlicht in hun tuin kregen. De gemeente was bovendien van mening dat niet was gebleken van ‘’echte mantelzorg”.

De rechtbank was het daar niet mee eens, en vond dat de belangen bij de behoefte aan mantelzorg zwaarder wogen dan de belangen van de buren. Daarmee kwam hopelijk een einde aan jaren van procederen.

Ook bij plaatsing van een mantelzorgwoning geldt wel het burenrecht. Het is verstandig de buren bij de plannen te betrekken en vooraf over het traject na te denken.

Onder de Omgevingswet, die per 1 januari 2024 in werking zal treden, blijft het mogelijk vergunningvrij een mantelzorgwoning te bouwen (onder voorwaarden). De betreffende regels worden van rechtswege als “bruidsschat” aan een nieuw gemeentelijk omgevingsplan verbonden. De gemeente kan daar echter wel van afwijken.

Wilt u meer weten over de juridische aspecten van mantelzorgwoningen? Neem dan contact op met mr M.C. Jonkman, 0625000951, jonkman@jadvocaten.nl

Comments are closed

%d bloggers liken dit: