Per 1 januari 2018 vervalt de huidige gemeenschap van goederen. Vanaf dat moment is sprake van een beperkte gemeenschap van goederen.
Bij het sluiten van een huwelijk valt privé vermogen en schuld dan niet meer in de goederengemeenschap. Vermogen dat voorafgaand aan het huwelijk samen is verworven valt wel in de goederengemeenschap. Dat zal dan wel bewezen moeten kunnen worden. Echtparen die wél in volledige gemeenschap van goederen willen trouwen, of een andere regeling willen treffen, moeten dat laten vastleggen bij een notaris.
Trouwen in gemeenschap van goederen is populair. Tussen 2004 en 2009 trouwde driekwart van de Nederlandse paren in volledige gemeenschap van goederen, volgens onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Slechts een kwart liet huwelijkse voorwaarden vastleggen bij een notaris. De reden daarvoor is mogelijk dat men denkt dat alles op die manier wel goed geregeld is.
Dat bleek dan niet altijd het geval. Wat met regelmaat voorkomt is dat men over het hoofd zag dat privé schulden van een van de echtgenoten ook in de goederengemeenschap vielen. Dat is na 1 januari 2018 verleden tijd. Dat zal voor sommigen een voordeel zijn. Een nadeel is dat er meer onduidelijkheid komt over welk vermogen wel en niet in de gemeenschap van goederen valt. Dat kan erg naar uitpakken bij echtscheidingen of overlijden van een partner.
Het is daarom, als sprake is van vermogen, verstandig bij huwelijken na 1 januari 2018 altijd naar de notaris te gaan om vooraf precies te laten vastleggen wat wel en wat niet in de goederengemeenschap valt.
Als u hier vragen over heeft kunt u terecht bij mr A.M.T. Wezel.
[pdf-embedder url=”http://127.0.0.1:4001/wordpress/wp-content/uploads/2017/06/wetgemeenschapvangoederen.pdf”]
Comments are closed