Als aan het licht komt dat hennepteelt in een gebouw plaatsvindt heeft dat vaak verstrekkende gevolgen. De gemeente zal een pand doorgaans voor enkele maanden sluiten. De rekening voor de veelal illegaal afgetapte stroom zal worden verhaald op de huurder of eigenaar.

Als sprake is van huur kan daarna de huurovereenkomst nog worden ontbonden en moet de huurder ontruimen. Dat gebeurde ook in een zaak waarin op 23-02-2023 vonnis werd gewezen door de Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2023:1166).

De huurder stelde dat hij door een vriend met een vuurwapen was bedreigd, en daarom de hennepteelt onder dwang had toegestaan. In dit geval waren 105 planten gevonden. De huurder stelde bovendien niet op straat te kunnen wonen omdat hij last had van apneu en daarvoor een apparaat moet gebruiken. Bovendien woonde hij al sinds 2011 in de woning en had hij altijd de huur op tijd betaald.

De rechtbank merkte op dat er geen enkel bewijs was voor de stellingen van de huurder. Er was bijvoorbeeld geen aangifte gedaan van bedreiging. Ook als er wel bewijs zou zijn zou dat niet betekenen dat hij geen keuze zou hebben gehad, aldus de Rechtbank.

De huurder wordt veroordeeld om de woning binnen twee weken te ontruimen.

Vragen? Neem contact op met mr M.C. Jonkman, 0625000951, jonkman@jadvocaten.nl

Tags:

Comments are closed

%d bloggers liken dit: